2008. október 8., szerda

Házigyurma

Tanultam egy új só-liszt gyurma receptet az óvónéniktől. Persze, mint utóbb kiderült, csak nekem volt ez újdonság. :) Mivel elmondás alapján nem tudtam pontosan megjegyezni a hozzávalókat, ezért rákerestem a neten.
Megtaláltam. :D

1!2 kg liszt
6 dl víz
4 evőkanál só
3 evőkanál olaj
2 evőkanál borkősav

Borkősavat a gyógyszertárban sikerült beszerezni, annyit mérnek ki, amennyit kérek: 100g kb. 400Ft, az kb. 8 evőkanál. Élelmiszerboltban és gazdaboltban is kapható.
A hozzávalókat egy fazékba öntöttem. Összekevertem. Közepes lángon addig főztem, kavargattam, amíg csak bírtam. :) Hagytam kicsit hűlni, négy adagra osztottam a masszát majd temperával színeztem a gyurmát.
Ennyi és ilyen lett:



Kipróbáltuk, könnyen gyúrható, puha. Jó móka.
Azt mondják zacskóban tárolva hosszú ideig megőrzi az állapotát. Persze a színek előbb utóbb összekeverednek. :)

Forrás: Jamina, www.tyukanyo.hu, Főzött gyurma

Rongylabda

Második nekifutásra sikerült varrnom a fiúknak egy rongylabdát, amivel a házban is nyugodtan focizhatnak, "dobálózhatnak".
Az anyag turkálóban vásárolt férfiingek maradéka, a töltet pedig sok-sok apró polisztirol gyöngyöcske, éppen ezért a labda nagyon könnyű nem okoz nagy kárt, ha "véletlenül" eltéved a levegőben. :)


Az eredeti ötlet és a szabásminta Grand Revival blogon található. (Jobb oldali oszlop, Free Grand Revival Patterns címszó alatt)

Az egyszerűség kedvéért beszúrom ide a közvetlen linket is:
ball pattern1000 .pdf

Még egyszer...

:)
Tavaly decemberben kezdtem el írni hosszabb, de inkább rövidebb bejegyzéseimet különböző bolondériáimról, Scrapbookingról, varrásról, horgolásról, ilyen-olyan "kézműves" próbálkozásaimról.
Aztán egyszer csak abbahagytam.
Persze csak az írást.
Most újrakezdem.
Konkrét célok nélkül.
Majd meglátjuk.
:)